AMSTERDAM - De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de rente aanpast, is minimaal. Een rondgang van persbureau Reuters langs 75 economen laat zien dat de deskundigen unaniem zijn in hun verwachtingen: de ECB handhaaft de rente op 1 procent.

De reactie op de aandelenmarkten zal dan ook lauw zijn.

De rente in de landen die de euro hebben ingevoerd, blijft daarmee op een historisch lage stand. Bankpresident Jean-Claude Trichet licht later op de dag de beslissing van de ECB toe.

Groeien

Sommige deskundigen vragen zich af of Trichet zal aangeven of de eurozone zich al op het pad naar herstel van de economie bevindt. De kans is groot dat hij de eerder geuite verwachting, dat de eurozone halverwege weer zal groeien op kwartaalbasis, zal bevestigen.

De ECB heeft de rente de afgelopen maanden in zeven stappen teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999.

De lagere rente zou ervoor moeten zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.