PARIJS - In Frankrijk is met woede gereageerd op bonussen die het bankconcern BNP Paribas dit jaar aan zijn zakenbankiers wil uitdelen.

In totaal is er een bonuspot van meer dan 1 miljard euro gereserveerd, zo liet de bank woensdag weten.

De socialistische oppositieleider Martine Aubry sprak van een ''echt schandaal''. De minister van Industrie Christian Estrosi zei erop toe te willen zien dat internationale afspraken van eerder dit jaar worden nagekomen.

Gemiddeld is er voor de zakenbankiers bij BNP Paribas per persoon zo'n 59.000 euro weggelegd. Een woordvoerder van de bank zei dat de bonussen moeten worden uitgekeerd, omdat concurrenten ook weer zijn begonnen met extra beloningen voor werknemers.

G20-overleg

Vooral in de Verenigde Staten lijken banken zich weinig aan te trekken van afspraken die wereldleiders in april hebben gemaakt tijdens G20-overleg.

Deze kwamen erop neer dat gegarandeerde bonussen alleen mochten worden uitgekeerd als die gelden voor prestaties over meerdere jaren. Ook zouden de risico's die zij nemen een rol moeten spelen in het bonusbeleid.

Algemeen wordt aangenomen dat kortetermijnbonussen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de financiële crisis in de afgelopen jaren.

Vragen

Goldman Sachs openbaarde woensdag dat de Amerikaanse regering vragen heeft gesteld over zijn bonusbeleid.

De Amerikaanse bank liet eerder deze maand weten al ruim 11 miljard dollar te hebben gereserveerd voor bonussen aan zijn werknemers nadat in het afgelopen kwartaal een recordwinst van 3,44 miljard dollar was geboekt.

Goldman Sachs moest vorig jaar op het hoogtepunt van de financiële crisis een beroep doen op overheidssteun. De bank zegt nu volledig mee te werken aan het onderzoek.