HILVERSUM - De financiële ombudsman heeft ongeveer 250 klachten binnengekregen over leningen die bij DSB Bank zijn afgesloten. Dit heeft ombudsman Jan Wolter Wabeke dinsdag gezegd in een interview met RTL Nieuws.

Volgens hem gaat om ''verhoudingsgewijs vrij veel klachten''. DSB ligt onder vuur, omdat consumenten klagen dat zij met te hoge hypotheekschulden en ongewenste verzekeringen zijn opgezadeld.

Toezichthouder AFM heeft het bedrijf al boetes van in totaal 120.000 euro opgelegd, omdat de bank zijn zaken niet op orde had. Mogelijk krijgt DSB nog meer boetes.

Ombudsman

Wabeke stelt dat hij met ongeveer de helft van de klachten niets kan doen. De andere helft heeft hij doorverwezen naar DSB met het verzoek om er nog eens naar te kijken.

De ombudsman heeft in deze zaken een bemiddelende rol.

Muurvast

Wabeke stelde dat klanten in sommige zaken ''aan alle kanten muurvast'' zitten. Ze kunnen door een te hoge schuld hun maandlasten niet meer opbrengen.

Verkoop van hun huis is geen optie, omdat de schuld hoger is dan de verkoopwaarde, waardoor zij met een restschuld zouden blijven zitten.

'Te overzien'

DSB-bestuurder Hans van Goor stelde in een reactie dat het totale aantal klachten over DSB-producten is te overzien. ''Ik denk dat het enorm meevalt'', aldus Van Goor.

DSB zegt samen met de ombudsman en de klant naar een passende oplossing te willen zoeken voor de zaken die zijn doorverwezen.

Schikkingen

De bank liet vorige maand al weten te werken aan schikkingen met klagers. De totale compensatiebetalingen zullen uitkomen op 1 miljoen tot 1,5 miljoen euro.

DSB zei toen dat het zelf 228 klachten had ontvangen. Bestuurslid Van Goor wees er dinsdag op dat de bank ''honderdduizenden tevreden klanten'' heeft.