HEERLEN - Chemieconcern DSM gaat nog dieper in de kosten snijden dan eerder werd gepland. Het bedrijf verwacht 'enkele tientallen miljoenen' extra te besparen, bovenop een eerdere doelstelling van 125 miljoen euro in 2010.

Dat bleek dinsdag uit een toelichting op de kwartaalcijfers.

Door de kostenbesparingen zullen volgens DSM naar verwachting 1250 banen verdwijnen. DSM heeft last van de economische recessie en ziet voorlopig nog weinig aanwijzingen voor verbetering van de marktomstandigheden.

''De crisis is nog niet voorbij en we blijven daarom scherp letten op de kosten'', aldus DSM-topman Feike Sijbesma. Vanwege de economische onzekerheden wil het bedrijf geen winstverwachting voor heel 2009 afgeven.

Voorraadafbouw

Het concern uit Heerlen merkte wel op dat de effecten van voorraadafwaarderingen en voorraadafbouw bij klanten grotendeels voorbij lijken te zijn.

De vraag is echter nog steeds laag vergeleken met de niveaus van voor de recessie, met uitzondering van China. Daar bleef de vraag in het tweede kwartaal wel sterk, aldus DSM.

DSM maakte dinsdag bekend dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal op jaarbasis met 71 procent is gedaald tot 79 miljoen euro.

Recordresultaat

In het tweede kwartaal van 2008 boekte DSM nog een recordresultaat van 276 miljoen euro. De nettowinst kelderde met 84 procent tot 30 miljoen euro vergeleken met vorig jaar.

De omzet nam met 20 procent af tot 1,95 miljard euro van een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar lieten de resultaten echter verbetering zien, zei DSM.

Herstel

DSM heeft vooral last van de recessie bij zijn divisie Material Sciences. De clusters die daar onder vallen, zijn sterk verbonden met de auto-industrie, de elektronicasector en de bouwbranche. De divisie toonde wel herstel van het verlies in het eerste kwartaal, aldus DSM.

De voedingsdivisie Nutrition bleef zeer sterk presteren, stelde DSM. Het bedrijf verwacht dat de resultaten voor Nutrition over het gehele jaar boven het niveau van 2008 zullen uitkomen.