WOERDEN - De horeca heeft nog steeds flink te lijden onder de economische terugval. In het tweede kwartaal zag de sector de omzet met gemiddeld 5,3 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat is meer dan verwacht, maakte Koninklijke Horeca Nederland maandag bekend.

Restaurants en hotels zagen de omzet het meest omlaaggaan door tegenvallende zakelijke bestedingen en uitblijvend binnenlands toerisme.

Zeven op de tien horecaondernemers met een omzetdaling in het tweede kwartaal geven aan dat dit komt door de economische omstandigheden. Voor cafés komt het rookverbod daar nog eens bij.

Hoogseizoen

Voor het derde kwartaal met daarin het hoogseizoen zijn de horecaondernemers wat minder negatief. Volgens de Horeca Barometer verwachten drie op de tien ondernemers in dat kwartaal een omzetstijging.

Van de horecaondernemers zegt 36 procent het afgelopen kwartaal maatregelen te hebben genomen om het bedrijfsresultaat te verbeteren.

Personeelskosten

De meeste bedrijven noemen besparingen op de personeelskosten als maatregel. Maar horecabedrijven proberen het ook met een andere kaart of assortiment, meer promotie en bezuinigingen op de inkoop.

Bijna drie op de tien horecaondernemers (29 procent) verhoogde in het tweede kwartaal de prijzen. In het kwartaal daarvoor had 35 procent van de bedrijven dat ook al gedaan. Een uitzondering zijn de ondernemers in de hotelsector. Relatief veel hotelexploitanten (22 procent) meldden de prijzen juist te hebben verlaagd.