UTRECHT - Bij SenterNovem zitten ze sinds maandag ''op oorlogssterkte'' om de stroom aan claims in het kader van de Nationale Sloopregeling te verwerken.

Vanaf die dag kunnen autobedrijven die auto's met slooppremie hebben verkocht, hun aanvragen voor die premie indienen.

''We hebben extra personeel ingehuurd om de naar verwachting 25.000 aanvragen die deze week binnenkomen, af te kunnen handelen'', zei een woordvoerder van het agentschap van Economische Zaken.

Aanvraag

Om vijf over acht in de ochtend kwam de eerste aanvraag al binnen, rond het middaguur stond de teller op tweeduizend aanvragen. SenterNovem verwacht vanaf volgende week de eerste betalingen te kunnen doen. ''Er zit maximaal acht weken tijd tussen de aanvraag en de uitkering.''

Volgens de sloopregeling kunnen mensen hun oude auto inleveren en daar tot maximaal 1750 euro voor terugkrijgen, wanneer zij een nieuwer exemplaar aanschaffen.

De sloopregeling ging in Nederland op 29 mei in, de twee tussenliggende maanden waren nodig om de systemen klaar te maken.

Budget

Tot nu toe zijn in Nederland bijna 24.000 auto's ingeleverd in het kader van de sloopregeling. Ruim 18.000 daarvan zijn inmiddels ook daadwerkelijk gesloopt. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Auto Recycling Nederland (ARN).

Voor de dealerbedrijven die de auto's hebben ingenomen volgens de sloopregeling, is tot en met vrijdag 23,5 miljoen euro gereserveerd.

''We rekenen deze week op ongeveer 25.000 aanvragen met een totale waarde van zo'n 25 miljoen euro'', aldus SenterNovem. ''Daarmee zitten we nog ruim binnen het budget van 80 miljoen euro.''

Hybride

Van de 23.800 auto's die tot en met afgelopen vrijdag zijn ingeleverd, is 89 procent een benzineauto, rijdt 10 procent op diesel en 1 procent op gas.

Van de auto's die daarvoor in de plaats zijn gekomen, is 96 procent een benzineauto, 2 procent een diesel, rijdt 2 procent op gas en 0,3 procent is een hybride.

Het meest ingeleverde merk tot nu toe is de Opel, gevolgd door Peugeot en Volkswagen. De auto's die daarvoor in de plaats worden gekocht, zijn vooral Peugeots, Fords en Opels.

Bedrijfswagens

Verder valt op dat van alle ingeleverde voertuigen 96 procent een lichte bedrijfswagen is, terwijl in 99 procent van de gevallen het nieuwe voertuig een personenauto is. Lichte bedrijfswagens worden dus ingewisseld voor personenauto's.

Overigens is een kwart van de auto's die zijn aangeschaft met een slooppremie, een nieuwe auto. De overige driekwart betreft occasions.