AMSTERDAM - De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dreigt de alliantie tussen KLM en Air France te dwarsbomen. De president van de vereniging Henk de Vries heeft dat maandag gezegd. Dit zullen ze doen indien er onvoldoende garanties komen voor de werkgelegenheid bij KLM.

Bekijk video: Vakbond KLM-technici heeft 'geen problemen' met alliantie

De pilotenvakbond, waar bijna alle KLM-piloten bij zijn aangesloten, eist dat de naamloze vennootschap KLM blijft bestaan. Op die manier blijven ook de CAO-, en andere afspraken rechtsgeldig. De VNV heeft zich voorbereid op allerlei soorten acties en meldt middels De Vries dat ze er 'klaar voor zijn'.

Eén van de eisen is de privatisering van Air France. Want, zo zegt De Vries: "Het moet gaan om goed is voor de alliantie en niet wat goed is voor Frankrijk. Dit is een absolute voorwaarde om te voorkomen dat het verbond politiek en cultureel wordt bestuurd, in plaats van commercieel."

Andere KLM-bonden houden zich vooralsnog stil, ondanks de dreiging dat met de alliantie en daarbij beoogde kostenbesparingen vrijwel zeker duizenden banen zullen verdwijnen. De Vries: "We zijn niet tegen een alliantie. Zo'n verbond is nodig om wereldwijd een rol van betekenis te blijven spelen. Het gaat ons nu om het garanderen van de werkgelegenheid binnen KLM."

KLM-technici vinden alianci geen probleem

De KLM-technici die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging vanLuchtvaart Technici (NVLT) eisen geen garanties van het KLM-bestuur als hettot een alliantie met Air France komt. De piloten van KLM deden dat eerdervandaag nog wel. Ronald Woudstra, voorzitter van de NVLT, heeft "geenproblemen" met een fusie met Air France. "Als het tot een fusie komt, is AirFrance voor ons de meest gunstige keuze."