GRUBBENVORST - Buiten zijn schuld om maakte de 37-jarige Louis Nollé uit het Limburgse Grubbenvorst in 1997 een flinke klap in het verkeer. Hij tobde lange tijd met extreme hoofdpijnklachten. Uiteindelijk werd hij in 1999 volledig afgekeurd en kwam in de WAO terecht. Nu hij nog een keer wordt gegrepen, en wel door het kabinet, voelt hij de last op zich afkomen.

"Als de plannen werkelijk doorgaan heb ik straks nergens recht meer op. Mijn vrouw werkt en dat betekent dat ik dan geen aanspraak meer kan maken op een WAO-uitkering of bijstand. En mijn vrouw is al minder gaan werken, want ik kan wegens mijn gezondheidsproblemen niet volledig voor het gezin zorgen", zegt Nollé, voormalig sous-chef bij een verzorgingshuis.

Het ongeluk gebeurde door een kop-staart-botsing. De neuroloog stelde na lange tijd kwakkelen vast dat Nollé het post-traumatisch wiplash-syndroom heeft, een ziekte die de Nederlandse overheid niet als zodanig erkent. Door de nieuwe herkeuringsplannen loopt Nollé de kans dat hij na een herkeuring weer wordt goedgekeurd, volledig of gedeeltelijk.

"Ik heb aan heel wat reïntegratieprojecten meegedaan, maar werken lukt niet meer. Ik heb het nog wel geprobeerd, maar kwam 's avonds helemaal kapot thuis. Kon tijdens het werken geen daglicht meer verdragen, kreeg er vreselijke koppijn van. Heb nu nog allerlei neurologische beperkingen: Heb soms concentratieproblemen, nek- en rugklachten, kan gekke fouten maken en vergeet soms de normaalste dingen."

Nollé geeft toe dat er nu nog wel redelijk wat binnen komt: door het inkomen van zijn vrouw en de WAO-uitkering. Straks wordt dat minimaal 400 euro minder. "Het wordt stille armoede. Ik was net carrière aan het maken, huis gekocht, gezinnetje begonnen; de kans is nu groot dat we ons huis moeten gaan verkopen of dat we het moeten gaan 'opeten'. Gelukkig zijn we geen uitgaanstypes en hoeven we ook niet ieder jaar op vakantie. Dat kan dan niet meer. We zullen met knikkende knieën afwachten waar het iedere maand op uit gaat draaien."