KEULEN - De katholieke Pax-Bank in Duitsland heeft toegegeven dat hij zich in zijn beleggingsbeleid niet aan zijn eigen ethische maatstaven heeft gehouden.

De bank heeft flinke bedragen geïnvesteerd in een wapenbedrijf, tabaksconcerns en een farmaceutische onderneming die onder meer voorbehoedmiddelen produceert.

De bank reageerde op een bericht in het weekblad Der Spiegel.

Daaruit blijkt dat de Pax-Bank samen met de kerkelijke Liga-Bank 578.000 euro heeft belegd in het bedrijf BAE Systems, dat atoomonderzeeërs, raketsystemen en gevechtsvliegtuigen produceert.

Voorbehoedmiddelen

Ook heeft de bank honderdduizenden euro's geïnvesteerd in de tabaksconcerns British American Tobacco en Imperial Tobacco en heeft hij aandelen in de Amerikaanse farmaceut Wyeth, die ook voorbehoedmiddelen maakt.

Het Vaticaan verzet zich tegen het gebruik van de pil, het condoom en andere middelen om een zwangerschap te voorkomen.

Een woordvoerder van de Pax-Bank bank zei dat de investeringen maandag al worden teruggetrokken zonder dat dat de klanten benadeelt.

Vooral kerkelijke of semikerkelijke instellingen, religieuze ordes en congregaties, ziekenhuizen, charitatieve organisaties en theologiestudenten hebben hun geld bij de bank in bewaring gegeven.