DEN HAAG - Voor mensen die een hekel hebben aan hun werk wordt 2004 een slecht jaar. Een schrikkeljaar betekent in dit geval op 29 februari een extra werkdag, en daar komt nog eens bij dat Kerstmis in het weekeinde valt.

Drie extra werkdagen dus, maar de meeste werknemers voelen het niet in de portemonnee. Ze worden immers niet per dag, maar per maand uitbetaald. En omdat er dus geen extra koopkracht komt, schiet onze kwakkelende economie er ook al weinig mee op.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft uitgedokterd dat drie werkdagen meer niet leidt tot noemenswaardig meer productie. In veel gevallen zal het gewoon betekenen dat het werk meer gespreid wordt in de tijd en dat er dus minder overwerk is. Al met al zetten de drie werkdagen zo weinig zoden aan de dijk, dat het CPB er niet eens rekening mee houdt bij zijn voorspelling voor volgend jaar.

Het meest hebben we nog aan de extra werkdagen bij de Duitsers. Onze oosterburen zijn onze belangrijkste handelspartner en zij hebben veel meer feestdagen waarop niet wordt gewerkt. Volgend jaar vallen maar liefst zes van die verplichte vrije dagen in het weekeinde, en dat betekent dus zes werkdagen extra. Volgens Duitse economische onderzoekers leidt dat aantal wel tot een merkbaar effect. Ze schatten de extra economische groei op 0,6 procent. Voor handelspartner Nederland heeft dat een groei van 0,1 procent tot gevolg.