AMSTERDAM – Nederland moet meer doen om vrouwen aan het werk te krijgen. Dat vindt het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties, schrijft de Volkskrant.

Het comité vindt dat de Nederlandse regering te weinig mogelijkheden voor kinderopvang biedt en wijst het lagere salaris van vrouwen ook aan als probleem.

Binnenkort zal het eindrapport opgestuurd worden naar de Tweede Kamer, aldus de krant.

Euthanasiebeleid

Ook het euthanasiebeleid van Nederland krijgt er van langs van het comité. Het leven van een terminale patiënt mag volgens de VN pas beëindigd worden na een rechterlijke toets.

Nederland vindt de procedure prima omdat de euthanasie pas gepleegd wordt nadat een tweede, onafhankelijke, arts is ingeschakeld. Het comité is het daar niet mee eens en concludeert dat een rechterlijke toets nodig is. Na de zomer zal het kabinet officieel reageren.

Overige kritiek

Verder is er kritiek op telefoontaps in Nederland, het toelaten van medische experimenten bij kinderen, de snelle asielprocedure en het uitsluiten van lage inkomens uit probleemwijken. Ook discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt baart het comité zorgen.