UTRECHT - De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond dreigen het keuken- en meubelwinkelconcern De Mandemakers Groep voor de rechter te slepen.

Volgens de bonden weigert Mandemakers bij het dochterbedrijf Brugman Keukens & Badkamers de in de cao afgesproken loonsverhoging van 3 procent aan alle personeelsleden uit te betalen.

''In verreweg de meeste gevallen hebben ze de loonsverhoging niet betaald'', stelde FNV-bestuurder Niels Suijker vrijdag.

''Ze hebben de loonsverhoging die voor iedereen geldt prestatie-afhankelijk gemaakt, dat kan natuurlijk niet.''

Belofte

Volgens Suijker beloofde het concern twee maanden geleden de loonsverhoging, die per 1 januari 2009 werd afgesproken, met ingang van juli te gaan betalen. Deze toezegging werd later echter weer ingetrokken.

''De maat is vol. Als we niet binnen een week de toezegging krijgen dat de loonsverhoging per augustus met terugwerkende kracht wordt uitbetaald, stappen we naar de rechter om naleving van de cao af te dwingen.''

Verbaasd

Financieel directeur Fokke Broekhuis van Mandemakers toonde zich in een reactie ''zeer verbaasd'' over de brief van de vakbonden.

''Het is commotie om niks. Wij hebben aan de bonden duidelijk toegezegd dat we de afgesproken loonsverhoging vanaf september aan iedereen gaan betalen. In sommige gevallen zullen we die verhoging echter verrekenen met de variabele beloningen. Dat willen we eerst met de betreffende medewerkers bespreken.''

Onacceptabel

Suijker noemt het voorstel om de verhoging te verrekenen met variabele beloningen, zoals bonussen, onacceptabel. ''Op die manier schiet een medewerker er natuurlijk weinig mee op.''

Bij De Mandemakers Groep werken ongeveer vijfduizend mensen, van wie zo'n 350 bij Brugman Keukens & Badkamers.