LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurozone is in juni opgelopen naar de hoogste stand in tien jaar. In juni zat 9,4 procent van de beroepsbevolking zonder baan.

In mei was dat nog 9,3 procent. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat vrijdag bekend.

Analisten gingen er van uit dat de werkloosheid zou oplopen tot 9,7 procent in de eurozone. In juni vorig jaar was 7,5 procent van de beroepsbevolking in de zestien landen die de euro hebben ingevoerd werkloos.

In alle 27 landen van de Europese Unie had in juni 8,9 procent van de beroepsbevolking geen baan. In mei was dat 8,8 procent. De stand van juni is de hoogste in vier jaar.

Spanje

De laagste werkloosheid in de EU werd in juni gemeten in Nederland (3,3 procent) en in Oostenrijk (4,4 procent). De landen met het hoogste percentages waren Spanje (18,1 procent) en Letland (17,2 procent).

De Europese Commissie reageerde gelaten op de cijfers. Een woordvoerster van de commissie zei vrijdag dat de economie tekenen vertoont van stabilisatie en dat deze cijfers helaas werden verwacht.

Volgens de woordvoerster is de stijging van de werkloosheid wel minder sterk dan in de voorbije maanden.

Schattingen

In de EU waren volgens schattingen van Eurostat in juni 21,5 miljoen mensen werkloos, dat zijn er 246.000 meer dan in mei. In de eurozone zaten in juni 14,9 miljoen mensen zonder baan, 158.000 meer dan in de maand daarvoor.

Het aantal mannen dat werkloos is in de eurozone ging het afgelopen jaar omhoog van 6,8 procent tot 9,2 procent. De werkloosheid onder vrouwen steeg van 8,3 procent tot 9,7 procent in de eurozone.

De werkloosheid onder jongeren onder de 25 jaar ging in de eurozone omhoog van 15,2 procent in juni 2008 naar 19,5 procent in juni van dit jaar.