AMSTERDAM - Afgelopen maandag is in Amerika het ‘Cash for Clunkers’-programma van start gegaan. Sindsdien zijn er al zo veel auto’s verkocht dat de pot leeg is.

Vier dagen nadat in de VS het ‘Cash for Clunkers’-programma van start ging, is de pot van 950 miljoen dollar al leeg.

De Amerikaanse dealers beweren in vier dagen al 250.000 deals te hebben gesloten die van toepassing zijn op het programma.

Officieel loopt het programma pas sinds maandag, maar het is al vanaf 1 juli toegestaan om offertes te maken waarbij slooppremie wordt verrekend.

Slurper

Amerikanen die hun ‘gas guzzler’ inruilen voor iets zuinigers, krijgen een premie die liefst 3.500 tot 4.500 dollar bedraagt. De officiële instanties hebben sinds maandag 22.782 verzoeken tot uitbetaling van de premies binnengekregen.

Maar de National Highway Safety Administration beweert dat het merendeel daarvan niet kan worden goedgekeurd omdat de administratie bij de koop niet in orde is.

Hulpprogramma

De regering-Obama is inmiddels naarstig op zoek naar nieuw geld om de ‘Cash for Clunkers’-pot mee te vullen. Aanvankelijk was het plan om 4 miljard dollar in het programma te steken.

Later is dat verminderd tot 950 miljoen. Nu gaan er stemmen op om toch de 4 miljard aan te spreken. “’Cash for Clunkers’ heeft in vier dagen al meer voor de economie gedaan dan welk ander hulpprogramma dan ook,” aldus een republikeins congreslid in de Detroit Freepress.