GRONINGEN - Greenpeace gaat de vergunning voor de bouw van een nieuwe energiecentrale van Nuon in de Eemshaven aanvechten bij de Raad van State (RvS). Dat heeft een woordvoerder van de milieuorganisatie donderdag laten weten.

Volgens Greenpeace zal de nieuwe centrale van Nuon net zoveel CO2 uitstoten als twee miljoen auto's.

''Dat is volstrekt onverantwoord. Klimaatdoelen worden met deze en andere nieuwe kolencentrales totaal onhaalbaar'', aldus Greenpeace.

Energiebedrijf Nuon wil eind augustus de bouw van de centrale in de Eemshaven hervatten. Dat is mogelijk geworden nadat de provincie Groningen de benodigde vergunningen daartoe heeft verleend, zo maakte Nuon donderdag bekend.

Nieuwe vergunningen

In mei vorig jaar moest de bouw van de Nuoncentrale worden stilgelegd nadat milieuorganisaties met succes de vergunningen bij de RvS aanvochten. De provincie Groningen moest voor hervatting van de bouw nieuwe vergunningen afgeven.

De nieuwe 'Nuon Magnum'-centrale krijgt een capaciteit van circa 1200 megawatt. Genoeg om ruim twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. De centrale kan elektriciteit opwekken uit gas, biomassa en kolen waardoor de afhankelijkheid van een type brandstof verkleind wordt.

Advies

Greenpeace acht de kans groot dat de RvS zal besluiten advies in te winnen bij het Europese Hof. ''Dan zal de milieuvergunning pas over twee jaar worden beoordeeld. Bij vernietiging van die vergunning mag de centrale niet in gebruik genomen worden. Nuon neemt dan ook een groot risico als ze nu al met de bouw gaan beginnen'', aldus de woordvoerder.