AMSTERDAM - Veel Nederlanders weten niet wat elektriciteit kost en hoeveel energie ze jaarlijks verbruiken. Meer dan 60 procent van de consumenten kan niet aangeven wat de prijs is van 1 kilowattuur elektriciteit.

Daarnaast kent ongeveer 40 procent de omvang van het eigen energiegebruik niet.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) naar het energiegedrag van 751 Nederlandse huishoudens.

Vooral jongeren hebben weinig benul van de kosten van elektriciteit, globaal tussen 20 en 25 eurocent per kilowattuur. Vraagtekens over het eigen energieverbruik bestaan vooral bij vrouwen.

Meer betalen

Toch noemen de meeste Nederlanders zichzelf energiebewust. ''De klant is inderdaad energiebewust, maar nog niet overtuigd van de echte kosten die met deze keuze gepaard gaan'', concludeert Aad Groenenboom, bij PwC verantwoordelijk voor de energiesector.

Consumenten geven in het onderzoek aan dat ze 3 procent meer willen betalen voor volledig duurzame energie. ''Dat deze bereidheid er is, is zeker een stap in de goede richting. Maar de kosten van 100 procent duurzame energie zijn vele malen hoger.''