AMSTERDAM - Er was weinig handel dinsdag aan de Europese effectenbeurzen. De koersen vertoonden een lichte stijging. De beleggers zijn in afwachting van gegevens uit de Verenigde Staten.

Beursjournaal (video): Ahold sterkste stijger op vlak Damrak
Nutreco en Wessanen reorganiseren. Beleggers wachten Amerikaans rentebesluit vanavond af.Handel lauw op Europese beurzen

De AEX-index in Amsterdam stond dinsdag rond 11.30 uur op 333,69 punten. Dat is 2,17 punten of 0,6 procent hoger. In Amsterdam deden vooral Ahold en Philips het goed. Ahold zag de koers oplopen tot ,20, een stijging met 3,49 procent. Het supermarktconcern stond daarmee bovenaan in de beursindex. Philips stond rond de middag op ,64, 2,8 procent hoger. Dat was goed voor een tweede plaats.

Een logische verklaring hiervoor kon een beursanalist niet geven. "Bij Ahold speelt misschien mee dat er geruchten gaan dat de voorzitter van de raad van commissarissen opstapt en dat beleggers dat positief vinden."

Een duidelijke lijn was er dinsdagmorgen niet te vinden op de Europese beurzen. Elke sector kende eigen stijgers en dalers. Frankfurt stond aan het eind van de ochtend op een winst van 0,8 procent. Londen was 0,3 procent hoger en Parijs was 0,65 procent beter.

Later op de dag wordt de index van de Amerikaanse consumentenprijzen gepubliceerd. Ook wachtten de beleggers op de uitkomst van de vergadering van Amerikaanse centrale banken. Het marktcomité van die banken vergadert over de rentestand, maar niemand verwacht dat daar verandering in komt. De beleggers zijn wel benieuwd naar de toelichting op het besluit.

Euro

De euro was iets lager. Dinsdag aan het eind van de morgen stond de koers van de Europese munteenheid op 1,1245 dollar vergeleken met 1,1290 dollar aan het eind van de handel van maandag. In ponden sterling ging de euro van 0,7050 naar 0,7035.