LONDEN - De winst van oliemaatschappij Shell is in het tweede kwartaal hard geraakt door de sterk gedaalde olieprijs.

Het Brits-Nederlandse concern voorziet voorlopig nog geen herstel en wil de komende jaren miljarden dollars gaan besparen. Dat maakte Shell donderdag bekend.

De nettowinst op basis van geschatte actuele kosten daalde in het afgelopen kwartaal tot 2,34 miljard dollar.

Dat is 70 procent minder dan een jaar eerder, toen nog een winst werd geboekt van 7,9 miljard dollar. De omzet van het grootste olieconcern van Europa zakte met 51 procent tot 63,88 miljard dollar.

Vosser

Volgens Shell-topman Peter Voser heeft de zwakke wereldeconomie geleid tot moeilijke marktomstandigheden.

''De vraag naar energie is zwak, er is overcapaciteit in de markt en de kosten in de industrie blijven hoog. Deze omstandigheden zullen naar verwachting nog enige tijd voortduren en wij zetten dan ook niet in op snel herstel'', aldus Voser, die per 1 juli Jeroen van der Veer opvolgde.

Olievraag

Door de recessie is de wereldwijde olievraag sterk afgenomen en zijn de olie- en gasprijzen hard gedaald.

In het tweede kwartaal van vorig jaar noteerde de olieprijs gemiddeld 120 dollar per vat. Momenteel doet een vat olie ongeveer 63 dollar.

Herstructureringsprogramma

Om kosten te besparen en de efficiëntie te vergroten, kondigde Shell in juni het herstructureringsprogramma 'Transition 2009' aan. Dit heeft reeds geleid tot het ontslag van 20 procent van de zeshonderd hoogste managers.

''Ik wil meer mensen die strategie toepassen en minder mensen die over strategie nadenken'', aldus Voser. Verdere aanzienlijke personeelsreducties zijn waarschijnlijk, aldus de Zwitser.

Exploitatiekosten

In het afgelopen halfjaar drong Shell de exploitatiekosten met 700 miljoen dollar terug vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In 2010 wil Shell zijn kapitaaluitgaven met meer dan 10 procent verlagen ten opzichte van dit jaar, tot circa 28 miljard dollar.