WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) trekt tot 2014 circa 17 miljard dollar extra uit om arme landen te helpen het hoofd te bieden aan de economische crisis. Ook schort het tot 2011 de rentebetaling voor uitstaande lenigen aan die landen op.

Dat heeft het IMF woensdag bekendgemaakt. Het fonds sprak van ''ongekende maatregelen die de middelen die beschikbaar komen voor arme landen scherp zullen doen toenemen in deze tijd van wereldwijde crisis''.

Een deel van de nieuwe gelden moet komen uit de voorgenomen verkoop van een deel van de goudreserves van het IMF. Maar daar moet de IMF-leiding nog zijn toestemming voor geven.

Het plan is een achtste van die reserves, ongeveer 403 ton, te verkopen.

Armoe

''We komen met een historische reeks acties ter ondersteuning van de armen van de wereld'', aldus het IMF. De steunmaatregelen moeten voorkomen dat miljoenen mensen tot armoe vervallen.

Ook komt het IMF met een aantal nieuwe instrumenten om tegemoet te komen aan de behoeften van de lage-inkomenslanden. Het gaat bij voorbeeld om leningen voor de korte en middellange termijn en om ''noodleningen''.

Koenders

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) staat achter het plan van het IMF. ''De armste landen worden het hardst getroffen door deze crisis waar ze part noch deel aan hebben. Ik steun dit noodpakket waar ook Nederland zich voor in heeft gezet.

Het voorkomt dat de successen in armoedebestrijding teniet worden gedaan en miljoenen mensen extra in armoede vervallen. Goudverkoop is daarbij wat mij betreft een verantwoord middel.''