BRUSSEL - Vier op de vijf Europeanen houden rekening met de milieueffecten van de producten die ze kopen. Dat blijkt uit een EU-onderzoek dat woensdag is gepubliceerd.

De aandacht voor het milieu is het grootst in Griekenland. Meer dan 90 procent van de inwoners van dat land zegt dat milieueffecten een belangrijke rol spelen bij hun aankopen.

Hekkensluiter is Tsjechië. Daar let 62 procent bij het aanschaffen van producten op de milieueffecten.

Bijna de helft van de EU-burgers vertrouwt de informatie van fabrikanten over de milieuprestaties van hun product. Het grootst is het vertrouwen bij de Nederlanders (78 procent), het laagst bij de Bulgaren (26 procent).

Wenselijk

Volgens het onderzoek steunt 46 procent van de Europeanen het verhogen van belastingen op producten die schadelijk zijn voor het milieu en het verlagen van heffingen op milieuvriendelijke producten.

Bijna de helft pleit ervoor om 'groene' producten duidelijk zichtbaar uit te stallen in winkels. Een verplichting om op etiketten te melden hoeveel koolstofuitstoot een product veroorzaakt tijdens zijn levensduur wordt door 72 procent wenselijk geacht.