AMSTERDAM - Uitzender Randstad heeft de omzet per gewerkte dag in de loop van het tweede kwartaal niet verder zien dalen. Volgens het concern is stabilisatie zichtbaar binnen de uitzendbranche.

Dat heeft Randstad dinsdag bekendgemaakt. De omzet per werkdag was in het tweede kwartaal 31 procent lager dan in het jaar ervoor, gelijk aan de daling in maart.

Ook de eerste weken van juli zijn niet verder verslechterd. ''De eerste weken van juli zaten op hetzelfde niveau als juni'', aldus Ben Noteboom, topman van Randstad.

De algemene uitzendsector verbetert volgens de topman wat in de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Spanje en België. Noteboom: ''In Nederland is nog geen verbetering te zien."

De vraag naar hoger opgeleiden blijft dalen van maand op maand.

Tijdelijk personeel

De wereldwijde vraag naar algemeen tijdelijk personeel, zoals productiemedewerkers, daalde als eerste toen de economie vorig jaar terugliep.

Bij een aantrekkende economie zal ook de vraag naar deze tijdelijke werknemers weer toenemen bij onder meer fabrieken. Het bedrijf behaalt het grootste gedeelte van zijn omzet uit de traditionele uitzendsector.

Feestje

De topman vindt het te vroeg om een herstel in te luiden. Noteboom: ''We kunnen nog geen feestje gaan vieren, want het blijft natuurlijk een daling van jaar op jaar.''

Randstad lijdt onder de malaise in de uitzendsector. Bedrijven hebben minder uitzendpersoneel nodig door de economische teruggang.

Resultaten

Randstad boekte in het tweede kwartaal lager dan verwachte resultaten. De nettowinst ging met 88 procent omlaag tot 11,6 miljoen euro.

De omzet kwam een derde lager uit op 2,99 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met 71 procent omlaag tot 54,4 miljoen euro.