HEERLEN - Chemieconcern DSM gaat zijn onderdeel DSM Energie Holding verkopen. De nieuwe eigenaar is TAQA Abu Dhabi National Energy Company.

Het onderdeel wordt gewaardeerd op 285 miljoen euro. Dat maakte DSM woensdag bekend.

De verkoop omvat de belangen van DSM in de opsporing van olie en gas en in olie- en gaspijpleidingen, inclusief het belang van 40 procent in Noordgastransport.

DSM verwacht, mits de autoriteiten goedkeuring geven voor de verkoop, de transactie in het vierde kwartaal afgerond te hebben.

Abu Dhabi

DSM verwacht een boekwinst van 275 miljoen euro na belastingen te behalen. Deze winst zal bij afronding van de verkoop als bijzondere post worden verwerkt in de financiële resultaten.

DSM Energie was in 2008 goed voor een omzet van 161 miljoen euro. Bij het onderdeel werken zes mensen, die allen zullen gaan werken voor de nieuwe eigenaar.

TAQA is al in Nederland actief. In 2007 nam het in ons land activiteiten van het Britse olieconcern BP over. Het bedrijf uit Abu Dhabi houdt zich ook bezig met gasopslag in de omgeving van Alkmaar.

Fijnchemie

De verkoop past in de strategie van DSM om zich te richten op de ontwikkeling en verkoop van fijnchemie en hoogwaardige materialen. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de energie-activiteiten daar niet toe behoorden.

DSM maakte woensdag ook bekend dat het een tak die zich bezighoudt met licenties op ureumtechnologie verkoopt aan het Italiaanse concern Maire Tecnimont. Het concern krijgt daar 38 miljoen euro voor. Ureum wordt vooral gebruikt als kunstmeststof.