PARIJS - Zeven topfunctionarissen en voormalige topmannen van het Europese luchtvaartconcern EADS kunnen grote boetes tegemoet zien in verband met handel met voorkennis.

Dat staat in een rapportage van de Franse toezichthouder op de financiële markten (AMF) dat persbureau AFP heeft ingezien.

De voormalige medebestuursvoorzitter van EADS, Noel Forgeard, is een van de namen op de lijst. EADS is het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus.

Volgens het rapport hebben de bestuurders miljoenen verdiend door in maart 2006 opties uit te oefenen terwijl zij wisten dat de oplevering van de Airbus A380 vertraging opliep.

Dat nieuws was op dat moment nog niet naar buiten gebracht. Op het moment dat dit wel naar buiten kwam, zakte de aandelenkoers in.

Minder winst

EADS presenteerde dinsdag de halfjaarcijfers. Het concern heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 378 miljoen euro, 6 procent minder dan in 2008.

Volgens EADS is de winstdaling onder meer te wijten aan ongunstige valutaschommelingen. Het resultaat was ver beneden de verwachtingen van analisten.

De omzet lag met 20,1 miljard euro 2 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2008.