AMSTERDAM - De hoge kosten van de deeltijd-WW, een steunmaatregel voor bedrijven, brengen de aanpak van de werkloosheid in gevaar.

Als het kabinet vasthoudt aan een bezuiniging op het budget om werklozen aan een baan te helpen, dreigt de bestrijding van werkloosheid te mislukken.

Daarvoor waarschuwen gemeenten en de directeuren van sociale diensten, meldt het Nederlands Dagblad dinsdag.

De deeltijd-WW kost honderden miljoenen meer dan verwacht. In plaats van de geschatte 375 miljoen euro gaat het om bijna een miljard.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) is daarom van plan onder meer geld weg te halen dat was bestemd voor de aanpak van werkloosheid door gemeenten.

Nieuwe bezuiniging

In 2007 moesten de gemeenten al een flink deel van hun budget inleveren, omdat de werkloosheid was teruggelopen.

"Als daar nog een nieuwe bezuiniging overheen komt, komen we echt in de problemen", zegt de Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer in de krant. Zijn Nijmeegse collega en partijgenoot Paul Depla wijst erop dat alleen al in Nijmegen honderden gesubsidieerde banen op de tocht staan.

De FNV vindt bezuinigingen helemaal niet nodig om de deeltijd-WW te kunnen financieren. De vakcentrale merkt op dat er nog vele miljarden zitten in de WW-pot, waaruit de regeling kan worden betaald.