BERLIJN - Duitsers drinken steeds minder bier. Verschillende deskundigen schatten maandag dat de bierconsumptie in Duitsland in de eerste helft van het jaar met meer dan 5 procent is afgenomen.

Zo'n sterke daling maakte de Duitse bierbranche niet eerder mee, stelde de vicevoorzitter van de Duitse bond van brouwers, Michael Weiss.

De baas van brouwerij Veltins waarschuwde voor nog meer droge jaren. Pas in 2012 zal de consumptie van bier volgens hem weer toenemen.

Biermerken

Alle grote biermerken merken de teruggang. Zo zetten Veltins, Warsteiner en König 6,5 procent minder bier af en verkochten Krombacher en Bittburger ongeveer 5 procent minder dan vorig jaar.

Er zijn wel behoorlijke regionale verschillen. Zo werd de consumptie in de erkende bierdrinkersdeelstaat Noord-Rijnland-Westfalen met 5,5 procent gematigd, terwijl er in Oost-Duitsland 0,6 procent meer bier werd verkocht dan vorig jaar.

Rookverbod

De bieromzet wordt volgens de deskundigen deels genekt door het rookverbod in de horeca. Veltins-topman Michael Huber wijst daarnaast op de toenemende onzekerheid over de werkloosheid. Maar ook de slooppremie voor oude auto's nekt de afzet van bier, stelt hij.

Doordat veel mensen nu besluiten hun oude auto in te wisselen voor een nieuwe, hebben ze minder geld over voor een extra biertje. Volgens Weiss speelt ook het uitblijven van de zomer de brouwers parten. ''Daar worden we gek van.''

Flesje

Volgens het Duitse bureau voor de statistiek dronken Duitsers in 2008 87,9 miljoen hectoliter bier. In de berekeningen van de statistici komt dat overeen met 123,9 liter bier per potentiële bierdrinker (alle personen van 15 jaar en ouder). Dat is ongeveer één flesje van 0,33 liter per dag.