LONDEN - De problemen die zich bij Amerikaanse creditcardmaatschappijen voordeden door de financiële crisis, lijken over te slaan naar Europa. Banken maken zich op voor een stortvloed aan wanbetalingen op creditcardschulden door de economische recessie.

Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet dat 7 procent van de schulden van consumenten in Europa als oninbaar de boeken zullen ingaan.

In de Verenigde Staten bedraagt dit 14 procent. De zware klappen zullen vooral in het Verenigd Koninkrijk vallen.

In de VS stijgt het aantal wanbetalingen op creditcardschulden al maanden door de oplopende werkloosheid en de economische neergang.

ING

ING Bank Nederland herkent de door het IMF voorspelde trend niet. ''Het is niet zo dat wij achterstanden zien oplopen. In Nederland zijn er nu eenmaal strenge leenvoorschriften'', zo stelde een woordvoerster.

Wat ook meespeelt, is dat leenbudgetten op creditcards vaak snel worden afgelost met de betaalrekening omdat deze meestal aan elkaar zijn gekoppeld.

Een andere Nederlandse bank, die niet bij naam genoemd wilde worden, liet desgevraagd eveneens weten de trend nog niet terug te zien in de cijfers.

Schuld

In Nederland bedroeg de uitstaande schuld op creditcards in mei 1,38 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vijf jaar geleden was dat nog 981 miljoen euro.

Volgens voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, zijn creditcards de afgelopen jaren populairder geworden, omdat daarop ook schuld kon worden opgebouwd.

''Voor de banken zijn ze heel interessant vanwege de hoge rentes. Maar creditcards zijn maar een deel van de problematiek van mensen met financiële moeilijkheden.''