HOOFDDORP - Post- en pakketbezorger TNT wil dit jaar nog scherper in de kosten snijden. Het bedrijf, dat lijdt onder de economische recessie, wil ongeveer 550 miljoen tot 600 miljoen euro besparen.

Eerder mikte TNT nog op 400 miljoen euro aan besparingen.

De extra besparingen haalt TNT uit de pakketdivisie (Express), zo maakte het bedrijf maandag bekend. Naast de 2400 banen die tot nu toe al verloren gingen, verdwijnen dit jaar nog eens zeshonderd banen.

Het bedrijf wil in 2009 in totaal ongeveer 500 miljoen euro besparen. Eerder ging TNT nog uit van een kostenreductie van 325 miljoen euro. Bij Express werken ruim 74.000 mensen.

Express

Bij Express lijkt de bodem wel bereikt, aldus Bakker. De omzet van Express dit jaar zal naar verwachting lager zijn dan vorig jaar, maar van maand op maand dalen de volumes niet verder. TNT behaalt ongeveer 60 procent van zijn omzet uit deze divisie.

Bij de postdivisie, waar ruim 75.000 mensen werken, wordt dit jaar tussen de 50 miljoen en 100 miljoen euro bespaard.

Banen

TNT herhaalde vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen de komende drie jaar elfduizend banen te moeten schrappen in zijn postdivisie. Daarbij automatiseert TNT taken en wordt het vak van postbode steeds meer een parttime baan.

Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten, herhaalde bestuursvoorzitter Peter Bakker maandag. Hij wacht een onderzoek van de vakbonden naar alternatieven niet af.

Dat wordt verwacht in september. De postbezorger herhaalde maandag dat bij de postdivisie de volumes versneld zullen dalen.

Impact

Pas in de tweede helft van dit jaar zal duidelijk zijn wat de impact op de postdivisie is van het vrijgeven van de Nederlandse postmarkt voor brieven onder de 50 gram in april.

''In de komende maanden loopt een deel van de contracten met bedrijven af, waardoor opnieuw onderhandeld moet worden over de bezorging'', aldus Bakker maandag.

Kentering

De topman ziet tekenen van een kentering in het economische klimaat. ''Het is slecht, maar het is wel stabiel slecht'', aldus de topman. Wel vindt Bakker het nog te vroeg om te zeggen dat de omstandigheden zullen verbeteren.

TNT meldde maandag over het tweede kwartaal een 60,5 procent lagere winst van 81 miljoen euro.

De omzet viel terug met 10 procent tot 2,53 miljard euro. De winst viel lager uit dan
verwacht, terwijl de omzet aan de prognoses voldeed.