TONGHUA - Duizenden Chinese arbeiders van een staalfabriek zijn uit onvrede over een aanstaande fusie de straat opgegaan in Tonghua, een stad in het noordoosten van China.

Het protest liep uit op gevechten met de politie. Een persoon kwam om het leven, zeker honderd mensen raakten gewond.

Dat meldde een in Hongkong gevestigde mensenrechtenorganisatie zondag. Deze schatte dat ongeveer 30.000 arbeiders van het Tonghua ijzer- en staalbedrijf vrijdag deelnamen aan het oproer.

Snelwegen werden door de betogers bezet en politieauto's vernield.

Verlies

Het staalbedrijf Jianlong wil een belang van 65 procent nemen in Tonghua. Jianlong had vorig jaar tijdelijk de leiding over Tonghua, wat leidde tot een groot verlies. De fabriek kon op het nippertje gered worden van de ondergang, aldus de mensenrechtenorganisatie.

De menigte sloeg volgens de organisatie een manager van Jianlong in elkaar en belette daarna hulpverleners toegang tot de fabriek, waardoor de man stierf.

De manager had de rellende arbeiders opdracht gegeven weer aan het werk te gaan. De werknemers waren boos op hem omdat hij zoveel meer verdiende dan zijzelf.

Versterken

De Chinese politie heeft de rellen en de dood van de manager bevestigd, maar gaf geen verdere details vrij. Peking probeert de staalindustrie te versterken door middel van fusies.

Veel arbeiders, die het nu door de economische crisis toch al zwaar hebben, verzetten zich met hand en tand tegen het beleid.