AMSTERDAM - De advocaat van een voormalige topmanager van ABN Amro heeft maandag forse kritiek op de bank geuit. Hij beschuldigde de bank van beïnvloeding van de rechtsgang. Bovendien probeert ABN Amro door zelf de publiciteit te zoeken de eigen rol te verdoezelen en een oud-medewerker zwart te maken, aldus raadsman P. Baauw maandag.

Baauw spuidde zijn kritiek op de eerste dag van een groot fraudeproces voor de rechtbank in Amsterdam. Hij is de raadsman van S.B. (Bakker), een oud-directeur van ABN Amro wiens rol bij de rechtszaak mede centraal staat. B. was tot 1998 het hoofd fiscale zaken van de bank, een positie slechts twee stapjes onder de raad van bestuur, en volgens justitie lid van een criminele organisatie die voor 55 miljoen euro belastingfraude heeft gepleegd.

Publiciteit

ABN Amro bracht de zaak vorige week donderdag zelf in de publiciteit. De bank schikte een belastingschuld van 55 miljoen euro met de belastingdienst en betaalde 33 miljoen euro aan de fiscus. Dat bedrag eist ABN Amro terug van de oud-directeur, zo maakte de bank donderdag bekend.

Volgens Baauw is zijn client "ingeklapt" na de hausse van publiciteit rond de zaak eind vorige week. Hij was dan ook niet bij de eerste zitting aanwezig. De advocaat was zo kritisch op ABN Amro omdat hij zelf altijd terughoudend is geweest. "Het onderzoek loopt al meer dan drie jaar en wij hebben ons altijd stilgehouden", benadrukte Baauw.

Volgens ABN Amro is de kritiek vergezocht. "De publicatie was juist een uiting van openheid", stelde ABN Amro's advocaat J. Italianer maandag. "Dat is het tegendeel van verdoezelen."

Garanties

De fraude is gepleegd via verscheidene B.V.'s, die ABN Amro in de jaren negentig aan andere bedrijven verkocht. Op de bedrijfjes rustte een belastingschuld die door de koper gebruikt kon worden om bijvoorbeeld verliezen te compenseren. ABN Amro dacht garanties te hebben van de koper dat die schuld zou worden betaald. Dat bleek niet zo te zijn.

Toen de belastingdienst bij de bank aanklopte, is daarom een schikking getroffen. "We hebben de schuld betaald als werkgeefster van B.", aldus een woordvoerder van ABN Amro. De bank is zelf geen verdachte in de zaak. Volgens justitie wist de fraudeur de malversaties zo goed te verbergen dat ze onzichtbaar bleven voor de bank. De procedures van de bank zijn sinds 2000, toen de fraude aan het licht kwam, aangescherpt.

In de zaak staan zes verdachten terecht voor de fraude. Het Openbaar Ministerie ziet P. van der K., tot juni 1994 partner bij Ernst&Young en sindsdien een zelfstandig fiscaal adviseur in Amsterdam, als leider van een criminele organisatie. Die zou verder bestaan uit B., twee Amerikanen en twee Zweden.