SCHIPHOL - Gratis ijs en live muziek. Zo probeerde luchthaven Schiphol het de wachtende passagiers vrijdag zo veel mogelijk naar de zin te maken. Schiphol verwachtte namelijk lange wachtrijen op wat de drukste dag van het jaar zou worden.

De luchthaven had op vrijdag uiteindelijk 156.000 aankomende, vertrekkende en overstappende reizigers te verwerken. De verwachting is dat Schiphol ook het drukste weekeinde van het hele jaar beleeft.

De dag verliep zonder grote problemen. De Koninklijke Marechaussee had voor vrijdag extra mensen ingezet. Zo kon de wachttijd voor de paspoortcontroles beperkt blijven tot vijf minuten.

Ook deden zich niet meer incidenten voor dan op andere, minder drukke dagen. Zo had de marechausse rond half vijf 29 noodpaspoorten uitgegeven aan mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hadden, maar wel dringend op reis moesten.

Explosievenhonden moesten negen keer een achtergelaten koffer of rugzak besnuffelen.

Aanhoudingen

De marechaussee hield twee personen aan. Een van hen moest nog een celstraf uitzitten, de andere had op Schiphol iemand mishandeld. De marechaussee hield 22 mensen tegen die nog boetes hadden uitstaan.

De dag verliep niet zonder enige hinder voor reizigers. Bij de incheckbalies vormden zich vanaf de vroege ochtend lange rijen. Een rij liep zelfs door tot om de hoek en in de gang.

Storing

Sommige reizigers werden getroffen door een storing in het bagagesysteem tussen vier en zes uur 's ochtends. Hierdoor liep een onbekend aantal vluchten vertraging op en vertrokken sommige vliegtuigen zelfs zonder bagage.

Met name vliegtuigmaatschappij Transavia had last van de storing. Van de 28 vluchten die in die twee uur moesten vertrekken, liepen er 27 vertraging op. Een kwart van de bagage moest achterblijven, volgens Transavia waren dat 1500 stuks bagage.

Er reizen dit weekend naar verwachting veel minder mensen via Schiphol dan tijdens het drukste weekeinde vorig jaar. Dit jaar zijn het er 453.000. Dat zijn er 44.000 minder dan vorig jaar. Oorzaken: de recessie en de vliegtaks, die overigens op 1 juli is afgeschaft.