ROTTERDAM - Na jaren van afname is er weer een opleving in het aantal mensen dat wegrijdt bij de benzinepomp zonder te betalen.

Woordvoerder Ewout Klok van de Belangenvereniging Tankstations (BETA) gaat uit van een toename van 25 procent, zei hij vrijdag.

''We hebben in het laatste halfjaar te maken met een enorme opleving in het wegrijden zonder betalen'', zegt Klok.

''We hebben er ontzettend veel last van.'' Hij vermoedt dat de toename te maken heeft met de recessie. ''De auto is duur.''

Pakkans

Wel is de pakkans van doorrijders de laatste jaren enorm vergroot, waardoor de schade vaak kan worden verhaald.

Was de schade van het wegrijden zonder te betalen in 2003 nog 13 miljoen euro per jaar, vorig jaar was dat teruggelopen tot ongeveer 2 miljoen euro.

Soorten

Volgens Klok zijn er drie soorten doorrijders te onderscheiden. ''Je hebt de notoire doorrijders; die scheuren gewoon keihard weg. Dan is er wat wij noemen de klopper. Die gaat bij de kassa op alle zakken staan te kloppen om vervolgens te constateren dat die zijn portemonnee is vergeten. En ten slotte zijn er mensen die met een vals kenteken rondrijden'', schetst Klok.

Bij die laatste groep is het lastig om de schade te verhalen. ''Je kan fluiten naar je geld.'' De BETA doet dan ook een dringende oproep aan autobedrijven om kentekenplaten beter vast te maken aan de auto. ''Auto's houden in Nederland hetzelfde kenteken. Voor mijn part lassen ze het vast'', zegt Klok.

Voor de doorrijders kunnen bezinepomphouders tegenwoordig de deurwaarder inschakelen. Ook de 'kloppers' kunnen worden achterhaald.