SCHIPHOL - Het komende weekeinde is voor luchthaven Schiphol het drukste van het jaar. Op vrijdag verwacht de marechaussee, die op de luchthaven verschillende controles uitvoert, de meeste reizigers.

Schiphol zet extra personeel in om de drukke dagen zonder problemen te laten verlopen. Op parkeerplaatsen staan mensen die automobilisten naar een plekje wijzen.

In de luchthaven zelf wijzen speciale 'welcome teams' passagiers de weg en beantwoorden hun vragen. Ook probeert de luchthaven het wachtenden naar de zin te maken.

Zij kunnen in de vertrekhallen een gratis ijsje krijgen, en muzikanten vermaken hen met meezingers.

Recessie

De luchthaven verwacht dit weekeinde 453.000 reizigers te verwerken. Dat zijn er 44.000 minder dan tijdens het drukste weekeinde vorig jaar. De reden voor deze lagere verwachting is de recessie, waardoor minder mensen een verre bestemming opzoeken.

Schiphol adviseert reizigers op tijd te komen vanwege de langere wachttijden.

Storing

In een deel van het bagagesysteem op Schiphol heeft zich vrijdagochtend een technische storing voorgedaan. Daardoor liep een onbekend aantal vluchten vertraging op en vertrokken sommige vliegtuigen zonder bagage. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven laten weten.

De storing deed zich voor tussen vier en zes uur 's ochtends. Met name luchtvaartmaatschappij Transavia had er last van.

Een woordvoerster daarvan liet weten dat in die twee uur 28 vluchten moesten vertrekken, waarvan er 27 vertraging opliepen. De vliegtuigen vertrokken een half tot anderhalf uur later.

Eerste telling

Uit een eerste telling van Transavia blijkt dat circa 1500 stuks bagage zijn achtergebleven. Dat is ongeveer 25 procent van het totale aantal. Transavia bezorgt de meeste koffers later op vrijdag alsnog bij de gedupeerde passagiers.

Drukte op Schiphol