AMSTERDAM - De arbeidsmarkt is nog volop in beweging, aldus het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). "Hoewel het aantal nieuwe werklozen dat zich inschrijft onverminderd blijft oplopen, stromen ook nog steeds veel mensen uit", stelde een woordvoerster van het CWI maandag.

Het aantal werkzoekenden zonder baan is volgens de kaartenbakken van de voormalige arbeidsbureaus in augustus met 121.900 gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekent een stijging met 24 procent tot 622.500 werkloze werkzoekenden.

In de periode januari tot en met augustus hebben zich volgens het CWI in totaal 575.500 nieuwe werkzoekenden zonder baan gemeld. Tegelijkertijd lieten zich 496.800 mensen uitschrijven bij de voormalige arbeidsbureaus.

De instroom overtreft weliswaar de uitstroom met 78.700 personen, maar het CWI wijst er tevens op dat zich in de eerste acht maanden ook meer mensen (11.200) zich hebben laten uitschrijven dan in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl vorig jaar nog sprake was van krapte op de arbeidsmarkt en de werkloosheid minder hoog was.