WOGNUM - De boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft uitgedeeld aan DSB zijn slecht voor het imago van de bank.

Dat zei oprichter en eigenaar van DSB Bank, Dirk Scheringa, donderdag tijdens een persconferentie. ''Het heeft effect gehad op onze naam. Het is niet leuk om elke avond in het Journaal te zijn, vooral niet op deze manier'', aldus de zakenman.

Eerder deze maand werd bekend dat de AFM DSB Bank twee boetes heeft gegeven van in totaal 120.000 euro. De bank is onzorgvuldig geweest bij het verstrekken van hypotheekleningen.

Woekerprijzen

De boetes waren koren op de molen van een consumentenplatform waarin honderden vermeende gedupeerden zich hebben aangesloten. DSB zou hun verzekeringsproducten hebben aangesmeerd voor woekerprijzen.

Bestaansrecht

DSB betaalt de boetes wel, maar vecht ze ondertussen aan voor de rechter. Scheringa: ''Wij hebben niets verkeerd gedaan. Ik wil een uitspraak van de rechter hierover.'' Scheringa erkende te hebben geprobeerd de openbaarmaking van de AFM-boetes te voorkomen, zoals eerder bekend werd.

''Het had kunnen gebeuren dat ons bestaansrecht in gevaar kwam. Te veel negatieve publiciteit is niet goed voor de bank.''

Schikkingen

Hoewel Scheringa volhoudt dat de bank niet aan zogenoemde overkreditering heeft gedaan, is de bank inmiddels wel schikkingen aan het treffen met mensen die zeggen gedupeerd te zijn.

Volgens bestuurslid Hans van Goor zijn er in totaal 228 klachten binnengekomen, waarvan er nu 40 zijn geschikt voor een totaalbedrag van 300.000 euro. Van Goor schat dat de totale compensatiebetalingen op 1 tot 1,5 miljoen euro uitkomen, zo zei hij.

Echtscheiding

De compensatie geeft DSB naar eigen zeggen niet omdat de bank zelf iets verkeerd heeft gedaan, maar wegens persoonlijke omstandigheden waarin de klant is terechtgekomen. ''Dan gaat het om mensen die in een echtscheiding zijn terechtgekomen bijvoorbeeld'', schetste Van Goor.

Volgens hem heeft DSB Bank slechts in twee gevallen van alle klachten zelf iets niet goed gedaan.

Onderzoek

De AFM heeft eerder laten weten nog steeds onderzoek te doen naar DSB Bank. Mogelijk volgen er nog meer boetes. Het concern verstrekt behalve hypotheekleningen ook veel persoonlijke leningen. Het bedrijf is bekend van merken zoals Frisia, lenen.nl, Becam en Postkrediet.

Robin Linschoten, de oud-staatsecretaris die bij DSB in dienst is gekomen voor het risicobeleid, zei de autoriteit van de AFM niet in twijfel te willen trekken. Wel zei hij verbaasd te zijn over ''de normen zoals de AFM die hanteert''. Robin Linschoten is toegevoegd aan het bestuur, nadat bij DSB de laatste tijd veel bestuurders waren opgestapt.

De Grave

De meest in het oog springende is oud-minister Frank de Grave, die na twee maanden opstapte wegens ''onvoldoende match'' met andere bestuursleden. Scheringa wilde er niet veel meer over kwijt. Wel zei hij met De Grave te hebben afgesproken dat ze beiden geen nadere uitleg zullen geven over de scheiding.

DSB Bank behaalde in de eerste jaarhelft een winst van 18 miljoen euro. Scheringa zei de hoop te hebben heel 2009 met zwarte cijfers te kunnen afsluiten.