AMSTERDAM - Bewuste vleeseters en vegetariërs kunnen het best boodschappen doen bij supermarktketen Jumbo.

Dat concluderen dierenbeschermingsorganisatie Varkens in Nood en Milieudefensie in een donderdag gepresenteerd onderzoek naar het aanbod van biologisch vlees en vleesvervangers in de tien grootste Nederlandse supermarktketens.

Volgens het onderzoek zijn biologisch vlees en vleesvervangers bij Jumbo goed geprijsd en in redelijk ruime mate aanwezig. Super de Boer scoorde het slechtst vanwege de hoge prijzen en het relatief kleine aanbod.

Gemiddeld is biologisch vlees in de supermarkten 81 procent duurder dan gewoon vlees. Een biologische kip is gemiddeld zelfs 218 procent duurder dan een kip uit de vee-industrie, stellen de onderzoekers.

Stunten

Supermarkten stunten ook veel vaker met gangbaar vlees dan met biologisch vlees. Slechts 2 procent van de vleesaanbiedingen in de reclamefolders van de supers betrof biologisch vlees.

Milieudefensie en Varkens in Nood geven een belangrijk maar wel een beperkt beeld, reageert Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Duurzamer

''In de supermarkt zijn ook steeds meer producten te vinden die niet onder de noemer biologisch vallen maar wel duurzamer zijn dan het reguliere assortiment, zoals bijvoorbeeld vlees met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming'', aldus het CBL.

Ook zegt de belangenorganisatie dat het aantal aanbiedingen voor vlees versus vegetarisch en biologisch nagenoeg gelijk is.

''Relatief gezien wordt er dus evenveel reclame gemaakt voor vegetarische en biologische producten als voor gangbaar vlees.''