LEISCHENDAM - Winkeliers zijn nog steeds de dupe van rondtrekkende bendes uit Oost-Europese landen zoals Roemenië en Bulgarije.

Dat deze landen de hervorming van politie en justitie nog steeds niet op orde hebben, vormt een groot probleem.

Dit zegt Detailhandel Nederland in reactie op het woensdag verschenen voortgangsrapport van de Europese Commissie over de bestrijding van corruptie en criminaliteit in deze landen.

Oost-Europese bendes roven jaarlijks voor ruim 200 miljoen euro uit Nederlandse winkels.

Schoon schip

Van de bestrijding van deze grensoverschrijdende winkelcriminaliteit komt volgens de belangenorganisatie van winkeliers weinig terecht zolang Roemenië en Bulgarije op het terrein van politie en justitie geen schoon schip maken.

''Wat winkeliers vooral steekt, is dat de gebreken bij bestrijding van corruptie en criminaliteit in deze landen al jarenlang alom bekend waren'', stelt Hendrik Jan van Oostrum van Detailhandel Nederland.

Europese Unie

Dat deze landen desondanks zijn toegelaten tot de Europese Unie, is volgens hem ''overduidelijk een onderhandelingsblunder'' gebleken.

Beide landen hadden in de wachtkamer moeten blijven, tot de hervormingen van politie en justitie succesvol waren afgerond, meent hij. ''Nu betalen de Nederlandse winkeliers de prijs.''

Toelating

Detailhandel Nederland roept de Europese instanties op veel strenger te zijn bij de toelating op termijn van Macedonië, Montenegro, Servië, Albanië en Bosnië-Herzegovina.

Volgens de belangenorganisatie moeten de hervormingen van politie en justitie in deze landen niet alleen eerst worden doorgevoerd, maar ook aantoonbaar vruchten afwerpen voordat sprake kan zijn van een EU-lidmaatschap.