LONDEN - Britse pubs sluiten hun deuren in recordtempo. Iedere dag gaan zeven pubs dicht.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de British Beer & Pub Association (BBPA), meldden Britse media woensdag.

Volgens de brancheorganisatie krijgen veel cafés de genadeklap door een combinatie van de recessie, het rookverbod en gestegen belastingen op bier.

De afgelopen twaalf maanden hebben 2377 kroegen hun laatste biertje getapt, ten koste van 24.000 banen. De laatste zes maanden gingen per week 52 pubs dicht. Dit waren er nog 39 in de laatste zes maanden van 2008.

Drank

Vooral traditionele pubs, die voornamelijk drank verkopen, hebben het door het rookverbod en de oplopende werkloosheid zwaar te verduren. Iedere week gooien veertig van deze horecagelegenheden de handdoek in de ring.

Cafés die zich meer op voedsel richten, doen het relatief beter. Daarvan sluit er gemiddeld één per week.

Trendy bars of cafés die tot een keten behoren lijken geen last van de recessie te hebben. Die laten zelfs een groei zien met de opening van twee nieuwe zaken per week.

Recessie

De horecasector bevindt zich echter als geheel in een neerwaartse spiraal. Momenteel zijn er in Groot-Brittannië nog 53.466 pubs, vergeleken met 58.600 drie jaar geleden.

Analisten geloven dat er de komende jaren geen verbetering voor de sector in zit.

''De pubs hebben zeer te lijden van de recessie. Maar de economische krimp is nog eens versterkt door een overheid die belastingen verhoogt en regels verscherpt'', klaagde David Long van de BBPA.