Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nederland in top vijf grootste exporteurs

GENEVE - Nederland hoorde in 2008 bij de vijf grootste exporteurs van goederen ter wereld. Dat blijkt uit het World Trade Report 2009 dat de Wereldhandelsorganisatie WTO woensdag presenteert.
Door ANP

De Nederlandse uitvoer van goederen bereikte vorig jaar een omvang van 634 miljard dollar. Daarmee was Nederland de op vier na grootste exporteur ter wereld. Duitsland bleef 's werelds grootste exporteur met een totale uitvoerwaarde van 1465 miljard dollar.

De Duitsers werden op de voet gevolgd door China, dat voor 1428 miljard dollar aan goederen verscheepte. De Verenigde Staten en Japan completeerden de top vijf.

Het begin van de wereldwijde recessie vertaalde zich vorig jaar in een zeer geringe groei van de wereldhandel. De uitvoer van goederen kwam wereldwijd slechts 2 procent hoger uit dan een jaar eerder. De voorgaande vier jaar groeide de export jaarlijks met minstens 6 procent.

Protectionisme

De WTO waarschuwt in het rapport voor een toename van protectionisme. Steeds meer landen nemen noodmaatregelen die de eigen industrie moeten beschermen tegen de wereldwijde recessie.

Hoewel de meeste maatregelen binnen de regels van de WTO vallen, waarschuwt de organisatie dat de eventuele positieve effecten ervan vaak niet opwegen tegen de schade die ze aanbrengen aan de wereldeconomie.

Rampenplannen

''Landen hebben uiteraard het recht om, binnen de regels van de WTO, rampenplannen op te stellen.

Maar in een wereldwijde crisis leidt een toename van noodmaatregelen onder handelspartners tot nadelige economische effecten en maar weinig van de positieve effecten die worden aangehaald om de maatregelen te rechtvaardigen'', aldus de WTO.

Aanbevolen artikelen