AMSTERDAM - Opgewektheid was maandagmorgen de overheersende stemming op de effectenbeurzen in Europa. Hogere slotstanden in New York op vrijdag droegen zeker aan dat optimisme bij. Verder leken beleggers niet onder de indruk van de Zweedse afwijzing van de euro.

Beursjournaal (video): KLM, Philips hoger op goedgemutst Damrak
Philips wint op positieve outlook halfgeleiders. Nederlands kabinet heeft geen bezwaren tegen fusie KLM-Air France.

De AEX-index bleek, vergeleken met de grote Europese beurzen, spekkoper. De Amsterdamse beursindex noteerde rond 11.45 uur 1,4 procent hoger op 333,01 punten. De AEX begon de ochtend met een plus van ruim 0,5 procent en wist die winst steeds verder uit te bouwen.

Het Damrak presteerde daarmee beter dan de collega-beurzen. Frankfurt werkte zich in de loop van de ochtend op tot een winst van 1,1 procent, Londen en Parijs lieten soortgelijke plussen zien.

Philips zette de toon voor de technologiesector. Positieve mededelingen vrijdag over de eigen chipsector zijn goed gevallen bij beleggers. "De chipkant van Philips doet het gewoon netjes", aldus een handelaar. Hij wees verder op de gunstige invloed van enkele deelnemingen, zoals het Taiwanese TSMC (chips) en het Koreaanse LG (platte beeldschermen), op de resultaten.

Het Nederlandse elektronicaconcern ontpopte zich tot de sterkste stijger van de AEX-fondsen. Philips kreeg er 4,1 procent bij op 21,88 euro. Branchegenoten in de halfgeleidersector zoals het Veldhovense ASML (plus 1,4 procent) en het Franse STMicroelectronics (plus 1,5 ) trokken zich hieraan op.

KLM

Bij de middelgrote fondsen zette KLM zijn opmars voort. Sinds vorige week, toen de berichten over een spoedige alliantie met Air France aanzwollen, heeft de aandelenkoers de wind in de zeilen. Maandagmorgen kwam er 2 procent bij op 12,24 euro. Daarmee noteert KLM dik 20 procent hoger dan een maand geleden. Ten opzichte van september vorig jaar bedraagt de winst zelfs ruim 110 procent.

Handelaren keken met belangstelling naar Ericsson. De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur had in aanloop naar het Zweedse referendum over de euro gedreigd het land te verlaten als de uitkomst van de volksraadpleging negatief is. Het Zweedse nee van zondag had maandagmorgen aanvankelijk een positief effect op de koers. Ericsson steeg in eerste instantie ruim 1,5 procent, maar tegen de middag was de koers teruggevallen tot onveranderd.

Bij gebrek aan nieuws uit Europa wachten de Europese beleggers op gegevens uit de Verenigde Staten, die later op de dag worden bekendgemaakt. Cijfers over Amerikaanse bedrijfsvoorraden en industriële productie kunnen meer inzicht geven in de stand van de economie van de VS. Bovendien vergaderen dinsdag de Amerikaanse centrale banken. Daarvan wordt overigens geen wijziging in de rente verwacht.

Euro

De euro stond maandagmorgen op 1,1285 dollar tegen 1,1310 dollar bij het eind van de handel van vrijdag. De uitslag van het Zweedse referendum had volgens de handelaren vrijwel geen effect op de koersvorming, wel de economische ontwikkelingen in de VS. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,7040 naar 0,7020.