AMSTERDAM - Geen hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de miljoen, meer ziektekostenpremie en belasting voor rijken en een flexibele AOW.

Vakbond FNV verwacht met deze maatregelen de partners in de Sociaal-Economische Raad (SER) aan haar kant te krijgen en een alternatief bezuinigingsplan te presenteren aan het kabinet.

Dat zegt voorzitter Agnes Jongerius in een vraaggesprek met NU.nl.

Verhoging AOW-leeftijd

Het kabinet wil vanwege de economische crisis, zeer tegen de zin van de FNV, 4 miljard bezuinigen door de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Eind maart is afgesproken dat de SER tot 1 oktober de tijd krijgt een alternatief bezuinigingsplan te presenteren.

Rode draad in de voorstellen van de vakcentrale is dat 'de sterkste schouders de zwaarste lasten' dragen.

Flexibele AOW

Zo is de FNV voorstander van een flexibele AOW. Hierbij wordt aan de 25.000 euro AOW die men in twee jaar krijgt uitgekeerd, niet getornd.

Mensen mogen eerder met pensioen, maar moeten dan genoegen nemen met een lager maandbedrag. Wie langer wil doorwerken dan 65, neemt zijn AOW mee en krijgt maandelijks een hoger bedrag als ze uiteindelijk wel met pensioen gaan.

"Op het moment dat mensen langer doorwerken, betalen ze ook langer belastingen en premies", legt Jongerius uit. Hoeveel deze maatregel oplevert, is nog niet bekend.

Hypotheekrenteaftrek

Een grote besparing denkt de FNV te kunnen binnenhalen door de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de miljoen euro af te schaffen. Hiermee wordt 3,5 miljard euro bespaard.

"Dan heb je bijna net zoveel geld te pakken als twee jaar AOW voor de hele Nederlandse bevolking", aldus Jongerius.

Toptarief

Daarnaast wil Jongerius een toptarief van zestig procent introduceren voor mensen met een inkomen van meer dan 250.000 euro per jaar. Dit zou 300 miljoen kunnen opleveren.

Bovendien moeten rijken een groter deel van hun inkomen betalen aan de zorg. Dit wordt op twee manieren mogelijk gemaakt, als het aan de FNV ligt.

"Hoe meer je verdient, hoe hoger de maandelijkse rekening aan de zorgverzekeraar."

AWBZ

Jongerius: "Daarnaast betalen we ook AWBZ-premie via het loon.”

“Ik vind het gek dat we die nu alleen via de eerste twee schijven van ons belastingstelsel betalen. Dus hoe hoger het inkomen, hoe relatief lager het deel dat je kwijt bent aan zorg."

Deze beide maatregelen zouden 3,6 miljard opleveren.

Machtigste vakbond

De SER is samengesteld uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en onafhankele leden. De FNV is met acht leden de machtigste vakbond in de SER.