DEN HAAG - European Wireless Lottery Holding (EWLH) heeft een schadeclaim van 150 miljoen euro bij de Staatsloterij neergelegd, omdat de staatssecreatis van Financiën de sms-loterij Sevens heeft tegengehouden. Dat heeft directeur Arno Geul van EWLH maandag gezegd.

EWLH, waarin de Staatsloterij een belang van 10 procent heeft, heeft een contract met de Staatsloterij voor de technische uitvoering van Sevens. Bij dit spel kan de consument via de mobiele telefoon aan een loterij meedoen. Aanvankelijk zou Sevens in april beginnen, maar de introductie is steeds uitgesteld omdat het kabinet gokverslaving, vooral bij jongeren, wil tegengaan. Vorige maand zette de staatssecretaris definitief een streep door Sevens.

Het contract heeft een looptijd van vijftien jaar. EWLH zou 5 procent van de omzet ontvangen. "De Staatsloterij heeft ons voorgehouden dat de omzet van 80 tot 100 miljoen euro per jaar, snel zou doorgroeien naar 200 miljoen euro per jaar", verklaarde Geul de omvang van de claim. Nu Sevens niet op de markt komt, zijn de kansen om dit product te exporteren geslonken. "Buitenlandse bedrijven willen immers eerst omzetcijfers zien."

De hoogte van het bedrag is volgens Van Egerschot, algemeen directeur van de Staatsloterij, buiten proporties. Hij is verbolgen, omdat beide partijen nog in gesprek zouden zijn. "In het zakenleven is het normaal dat je rond vermeende schade in fatsoenlijk overleg nader tot elkaar probeert te komen", aldus Van Egerschot. De Staatsloterij heeft nog deze week een al eerder geplande afspraak met EWLH.

"Die afspraak heb ik niet in mijn agenda staan", aldus Geul. Hij stuurt deze week de dagvaarding voor een kort geding de deur uit. De staatsloterij zou nog openstaande rekeningen van 1,2 miljoen euro moeten voldoen. Voorts vreest Geul claims van de vijf telecombedrijven waarmee EWLH verplichtingen is aangegaan. "De eerste schadevergoeding van T-Mobile is al binnen. De andere zullen ook wel volgen." De andere telecomoperators zijn KPN, Orange, Telfort en Vodafone.