DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag bij zijn IJslandse collega gepleit voor goedkeuring van de overeenkomst die moet zorgen dat IJsland Nederland 1,3 miljard euro terugbetaalt.

Dat zou volgens hem ook een snelle behandeling van de IJslandse aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie ten goede komen.

Het gaat over de vergoeding voor gedupeerde Nederlandse spaarders van de omgevallen bank Icesave die de regering in Den Haag heeft voorgeschoten.

In juni bereikte minister Wouter Bos (Financiën) een akkoord over een terugbetalingsregeling, maar het IJslandse parlement moet die nog goedkeuren.

Absolute noodzaak

Volgens Verhagen is het ''absolute noodzaak'' voor de Nederlandse spaarders dat het parlement akkoord gaat, zo meldt hij op zijn Twitterpagina.

Een woordvoerster van Bos zei evenwel dat de stemming in het IJslandse parlement geen gevolgen heeft voor de Nederlandse spaarders die van de vergoedingsregeling gebruikmaken.

Stemmen

Naar verwachting zullen de parlementariërs in Reykjavik donderdag stemmen over de Nederlandse en een vergelijkbare Britse deal ter waarde van 2,7 miljard euro.

De woordvoerster van Bos wil niet ingaan op het risico van een strop van 1,3 miljard als de IJslanders tegen stemmen. Het ministerie wacht de stemming af.

Verplichtingen

In oktober vorig jaar bleek Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, niet meer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Nederlanders die bij Icesave geld hadden uitstaan, konden een bedrag tot maximaal 100.000 euro terugkrijgen via een door Nederland ingestelde depositogarantieregeling.

IJsland moest daarvan verplicht 20.000 euro betalen, maar kon dit niet. Daarom kreeg het een lening van Bos ter waarde van 1,3 miljard.

Overeenkomst

Volgens de in juni door Bos gesloten overeenkomst krijgt IJsland tot uiterlijk 2024 de tijd om de 1,3 miljard euro terug te betalen.

Verder is afgesproken dat die afspraak geen nadelige gevolgen mag hebben voor de behandeling van andere schuldeisers van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave.

Een aantal Nederlandse spaarders dat meer dan 100.000 euro bij de bank had staan, is nog met IJsland in een juridische strijd verwikkeld.

IJsland wil lid worden van de Europese Unie en Nederland steunt dat verzoek.