AMSTERDAM - De directie van luchtvaartmaatschappij Alitalia wil het bedrijf laten fuseren met branchegenoot Air France, aldus de Duitse krant Handelsblatt maandag.

De krant baseert zich op uitspraken van Alitalia-topman Giuseppe Bonomi. "Wij beogen een volledige integratie waardoor wij ons beter kunnen profileren als 'full service'-onderneming", aldus Bonomi. Het bedrijf wil langeafstandsvluchten gaan aanbieden van het vliegveld Malpensa in Milaan en Fiumicino in Rome.

Alitalia en Air France zijn sinds 2001 met elkaar verbonden via een wederzijds belang van 2%. Daarnaast zijn ze beiden onderdeel van de Sky Team Alliantie, waaraan onder andere ook het Amerikaanse Delta Airlines deelneemt.

Handelsblatt vermoedt dat Alitalia toenadering zoekt tot Air France om een stokje te steken voor de fusieplannen tussen de Franse maatschappij en KLM. Deze fusie wordt volgens Franse media dee week aangekondigd.

De krant beredeneert dat er meer langeafstandsvluchten gemaakt zullen worden van en naar luchthaven Charles de Gaulle (Parijs) en Schiphol dan naar de thuishaven van Alitalia (Malpensa). Hierdoor kan Alitalia miljoenen euro's per jaar mislopen.