RIJSWIJK - De euro was maandagmorgen na de negatieve uitslag van het Zweedse referendum over deelname aan de Europese munteenheid lager. De koers stond op 1,1245 dollar na 1,1310 dollar bij het einde van de handel van vrijdag.

Volgens analisten had de afkeer van Zweden van de euro een slechts gering negatief effect op de koersvorming. Veel meer speelde mee de twijfel over de houdbaarheid van het herstel van de Amerikaanse economie.

De eurohandel ging omzichtig te werk, omdat later op de dag gegevens uit de Verenigde Staten komen die meer inzicht bieden in de Amerikaanse economie en de koers van de dollar kunnen beïnvloeden. Zo worden de bedrijfsvoorraden uit juli en de industriële productie over augustus bekendgemaakt.

Dinsdag vergaderen de Amerikaanse centrale banken over de rente. De uitkomst van dat overleg kan de verhouding tussen de koersen van de euro en de dollar wijzigen. Over het algemeen gaan de deskundigen er echter vanuit dat de rente in de VS niet wordt veranderd. Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief staat op 1 procent, het laagste peil in 45 jaar.

De Zweedse kroon had wel last van de uitkomst van de volksraadpleging. Maandagmorgen deed de Zweedse munteenheid 9,1280 per euro tegen 9,0790 bij het slot van de handel van eind vorige week.