AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV wil dit jaar 2300 nieuwe medewerkers binnenhalen. Ze zijn nodig omdat de werkloosheid door de recessie toeneemt.

De verwachting is dat het aantal werklozen na de zomer hard zal stijgen. Dat zei een woordvoerder van het UWV dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in Nederlands Dagblad.

Het merendeel van de mensen is nodig voor de beoordeling van uitkeringsaanvragen. Het onderdeel dat zich daarmee bezighoudt, wil zich versterken met 1300 medewerkers.

Werkcoaches

Daarnaast is behoefte aan achthonderd extra werkcoaches. Dat zijn functionarissen die mensen begeleiden naar een nieuwe baan.

Het UWV wil ongeveer 180 extra medewerkers aantrekken voor de callcenters, waar klanten terechtkunnen met vragen over bijvoorbeeld ontslag en deeltijd-WW.

Tijdelijk

Volgens de planning moeten alle extra medewerkers eind oktober aan de slag zijn. Ze krijgen geen vast contract. ''De crisis is tijdelijk en de functie is ook tijdelijk'', zei de woordvoerder.

Het UWV verwacht dat de tijdelijke medewerkers na de crisis gemakkelijk elders aan de slag kunnen.

''Zo komen de nieuwe werkcoaches veelal uit het uitzendwezen, dat momenteel slecht gaat. Als de recessie voorbij is, zullen de uitzendbureaus weer behoefte hebben aan meer intercedenten.''

Het UWV telt circa 20.000 medewerkers.