AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt met onmiddellijke ingang een zwarte lijst op van hypotheekadviseurs die verzuimen huizenkopers te melden hoeveel zij verdienen aan het afsluiten van een hypotheek. Dat heeft de vereniging dinsdag bekendgemaakt.

Iedereen die zijn hypotheek afsluit via een financieel tussenpersoon, moet voor het tekenen van de offerte kunnen zien hoeveel zijn adviseur daaraan verdient.

Sinds 1 april van dit jaar zijn de hypotheekadviseurs verplicht hun klanten de provisie te tonen die zij ontvangen voor het afsluiten van een hypotheek of een ander complex financieel product. De provisie staat doorgaans vermeld op een losse bijlage bij de hypotheekofferte.

Vergoeding

Het gaat alleen om de vergoeding die de hypotheekadviseur ontvangt en niet om de gebruikelijke afsluitprovisie van 1 procent, aldus de vereniging.

Vereniging Eigen Huis heeft een telefonisch meldpunt geopend waar consumenten terechtkunnen die slachtoffer zijn geworden van de wanpraktijken. Het meldpunt is tot het einde van de maand geopend.

Openheid

''Er moet openheid over komen. De indruk wordt vaak gewekt dat het regelen van een hypotheek kostenloos is, omdat de tussenpersoon zijn klant geen rekening stuurt, in tegenstelling tot een notaris en makelaar'', zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte.

Volgens hem zijn er de laatste weken verscheidene signalen binnengekomen dat hypotheekverstrekkers het vermelden van de provisie-inkomsten achterwege laten.

AFM

De lijst wordt binnenkort overhandigd aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder werkt al langere tijd aan voorstellen waarin de regels worden aangescherpt om te voorkomen dat consumenten hypotheekadviezen krijgen die eigenlijk te hoog zijn.

Uit eerder onderzoek bleek dat meer dan de helft van de hypotheekadviseurs geregeld de gedragscode voor hypotheekverstrekking overschrijdt.

Die houdt in dat mensen niet meer dan ruwweg 4,5 keer hun jaarinkomen mogen lenen.