ZAANDAM - De druk op de commissarissen van Ahold om op te stappen na het financiële debacle van afgelopen jaar en de riante beloning van de nieuwe topman Anders Moberg, wordt steeds groter. De voorzitter van de raad H. de Ruiter denkt na over zijn positie, schrijft de Financial Times maandag. De Britse krant zegt dat de oud-topman van Shell snel een beslissing neemt.

De commissarissen kwamen na het boekhoudschandaal opnieuw onder vuur te liggen toen bleek dat Moberg een flinke beloning heeft afgedwongen. De Zweed, die eerder voor onder meer Ikea heeft gewerkt, kan jaarlijks tot 10 miljoen euro aan loon en bonussen opstrijken.

Volgens de woordvoerder van De Ruiter, aangehaald in de Financial Times, hangt het besluit niet af van druk van buitenaf (de aandeelhouders), maar van de visie van hoge bestuurders, met name van Moberg. De Ruiter zou volgend jaar, wanneer hij zeventig jaar is geworden, al volgens de regels zijn afgetreden.

Het Financieele Dagblad (FD) wist maandag te melden dat er al een besluit is genomen. Volgens de krant stapt een groot deel van de raad van toezicht tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering (eind oktober) op. Alleen de pas aangetreden commissarissen J. Hommen (Philips) en K. Vuursteen (ex-Heineken) blijven aan, meldt de krant op basis van anonieme bronnen.

Bij Ahold wilde een woordvoerder maandag geen commentaar geven. Het door boekhoudschandalen geplaagde supermarktconcern heeft van de kredietbanken tot het einde van deze maand gekregen om de al twee keer uitgestelde jaarcijfers over 2002 te geven. Ahold wil daarna zo snel mogelijk de jaarcijfers publiek maken en het jaarverslag publiceren.

Vervolgens moeten de aandeelhouders tijdens een vergadering hun goedkeuring geven over de cijfers. De woordvoerder van Ahold verwacht dat die vergadering eind oktober of begin november kan plaatsvinden. Tijdens die bijeenkomst stappen de meeste commissarissen dan op, haalt het FD ,,ingewijden'' aan.