AMSTERDAM - Zo'n zeventigduizend huishoudens stappen maandelijks over naar een andere, goedkopere energieleverancier. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er veertigduizend.

Dat zegt de branchevereniging van energiebedrijven EnergieNed dinsdag in het Nederlands Dagblad. Er zou sinds 2004 nog nooit zoveel zijn overgestapt.

Directeur van prijsvergelijker en online-aanbieder PrizeWize Hans de Kok meldt in de krant dat met name de Nederlandse Energie Maatschappij en EnergieDirect meer klanten trekken. "Maar ook aanbieders met een groen imago als Greenchoice en traditionele aanbieders als Nuon en RWE doen het goed."

Besparen

Consumenten kiezen vooral voor een meerjarig contract met een vaste prijs. Energiebedrijven proberen de laatste maanden vooral dergelijke contracten te verkopen. Veel energiebedrijven trekken nieuwe klanten met premies, bonussen of speciale acties.

"Gemiddeld kunnen overstappers drie- tot vierhonderd euro per jaar besparen. Vanaf een voordeel van honderd euro per jaar zijn klanten al bereid over te stappen", aldus De Kok.

Oneerlijk

De werving gaat niet altijd even fatsoenlijk. De Consumentenbond heeft daarom het meldpunt Oneerlijke Werving Energiebedrijven geopend, waar misleidende of agressieve verkoopmethoden van energiebedrijven kunnen worden gerapporteerd.