SAN FRANCISCO - Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië en de volksvertegenwoordiging in de staat hebben een akkoord bereikt over het bestrijden van het begrotingstekort van circa 23,6 miljard dollar (ongeveer 18 miljard euro).

Dat heeft Schwarzenegger dinsdagmorgen vroeg (Nederlandse tijd) gezegd. Door de recessie ondervindt Californië een scherpe daling van de belastinginkomsten.

Om het begrotingstekort op te heffen stelde de overheid eerder dit jaar een pakket van belastingverhogingen en bezuinigingen voor.

Over dat pakket hebben Schwarzenegger en Democratische en Republikeinse parlementariërs in Californië wekenlang onderhandeld.

Details

Over de details van het akkoord is weinig bekendgemaakt. Schwarzenegger wilde wel benadrukken dat er geen grote belastingverhogingen komen.

Volgens de krant Los Angeles Times komen er wel forse bezuinigingen. Zo zou het de bedoeling zijn te snijden in diensten voor armen en ouderen.

Fundamentele overeenstemming

''Zoals u kunt zien, hebben we een fundamentele overeenstemming bereikt over de begroting. Het ligt voor de hand dat we daarmee blij zijn'', zei Schwarzenegger.

De gouverneur bedankte de partijen in het parlement voor hun uithoudingsvermogen in de onderhandelingen. ''Het was als een spannende film'', aldus Schwarzenegger.

Bezuinigingen

Volgens mediaberichten gaat Californië ter waarde van 15 miljard dollar bezuinigingen doorvoeren, 4 miljard dollar zou worden geleend bij lokale overheden.

Ook zou Californië middelen vergaren door het vervroegd ophalen van belastinggeld en het opschuiven van salarisbetalingen ter waarde van 1 miljard dollar naar het volgende fiscale jaar.

Olieboringen

Verder zou Schwarzenegger ongeveer 100 miljoen euro in het laatje brengen door toestemming te geven voor olieboringen voor de Kust van Santa Barbara, dat ten noordwesten ligt van Los Angeles.

Karen Bass van de Democraten zei dat het akkoord niet ten koste gaat van hulp aan de allerarmsten. ''We hebben het vangnet weten te behouden en dat is in deze tijd erg belangrijk'', zei ze.