WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil een bedrag van 250 miljard dollar beschikbaar stellen om de buitenlandse valutareserves van zijn 186 lidstaten te versterken.

Het uitvoerend bestuur van het IMF stemde maandag in met de invulling van het plan, dat in april op de G20-top in Londen werd aangekondigd.

Het geld, dat landen moet helpen de economische crisis te doorstaan, wordt beschikbaar gesteld in de vorm van zogenoemde speciale trekkingsrechten (SDR's), de eenheid die het IMF gebruikt in het betalingsverkeer met zijn lidstaten.

Landen kunnen SDR's onderling verhandelen en kunnen op die manier hun internationale reserves vergroten.

Ontwikkelingslanden

Van het totaalbedrag van 250 miljard dollar is 100 miljard bestemd voor opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Daarvan wordt een bedrag van 18 miljard dollar verdeeld onder de armste landen.

''De allocatie van SDR's is een belangrijk onderdeel van het antwoord van het Fonds op de wereldwijde crisis'', stelde IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in een verklaring.

''Het biedt significante steun aan de lidstaten in deze moeilijke tijden. Het is een uitstekend voorbeeld van internationale monetaire samenwerking om de crisis te bestrijden.''

Verdeling

De verdeling van de SDR's wordt bepaald op basis van de hoeveelheid geld die landen aan het IMF bijdragen. Die zogenoemde quota's worden op hun beurt afgestemd op de omvang van de betreffende economie.

De hoeveelheid trekkingsrechten waarover Nederland kan beschikken, wordt bij de uitgifte van de nieuwe SDR's uitgebreid met het equivalent van bijna 6 miljard dollar (4,2 miljard euro).

Het plan moet in augustus nog formeel worden goedgekeurd door de lidstaten. Als 85 procent van de lidstaten instemt wordt het plan uitgevoerd. Landen kunnen dan vanaf 28 augustus over de nieuwe SDR's beschikken.